sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Koiraton mäki



Elokuussa naapurimme muutti pois. Vei mukaan lapinkoirauros Timon ja kissansa Leon. Kotikulmallemme laskeutui hiukan outo tunnelma.

Sinä Cira olit myös hämilläsi. Ihmettelit minne kaverisi lähti. Olit viettänyt leppoisaa irlanninsusikoiran elämää maalla, meidän landella. Liityit joukkoomme lokakuussa seitsemän vuotta sitten. Tuolloin olit kolmevuotias elämää rakastava ja vilkas nuori neito.

Vuodet kuluivat kanssasi leppoisasti. Ei ollut suuria draamoja. Mitä nyt joskus vatsa reistaili ja muutaman karkumatkankin teit.

Vanhemmiten sinulla alkoi olla pieniä vaivoja, lonkat ja polvet vaivasivat varsinkin kylmillä ilmoilla. Viihdyit enemmän takan edessä kuin ulkona. Aamuruoan syötyäsi kallistuit jatkamaan unia ruokapöydän alle, meidän keskelle. Lämmitit jalkojamme.



Totuit rutiineihin. Niin kuin mekin. Osasimme ja tiesimme toistemme ajatukset.

Peilisolut ovat hermosoluja eli neuroneita, jotka reagoivat liikkeisiin, ääniin, ilmeisiin ja eleisiin. Niiden tehtävä on jäljitellä sitä, mitä toinen ihminen tai olento tekee ja miltä se tuntuu. Niitä kutsutaan siksi myös nimellä empatianeuronit.

Sinulla niitä oli paljon. Kun minulla oli polvivaivoja, niin sinullakin oli, kun olin allapäin, niin olit sinäkin. Kun olin vihainen ja väsynyt, tiesit väistää kärttyistä ukkoa. Lohdutit kun oli sen aika.
Omat peilisoluni jatkavat toimintaansa nyt ilman sinua. Kun tulen ulkoa sisälle, odotan sinun tulevan vastaan, tai yritän välttää kahisevia ulkoiluhousujani, ettet innostuisi pyytämään lenkille. Astianpesukonetta täyttäessäni odotan sinun tulevan tarkkailemaan tilannetta, josko joku makupala sieltä putoaisi.

Ainoa vaan, että sinua ei ole enää. Olet lähtenyt. Meillä on kova ikävä sinua. Suuri koira, joka jätti lähtemättömän jäljen meidän pieneen perheeseen.

Kiitos kaikesta tästä ajasta, jonka saimme jakaa. Olit meille tärkeä ja tulemme muistamaan sinut aina.
Hyvää matkaa sinne jonnekin Cira.

R.I.P. Gutgebautt Especiale, Cira, 30.11.2009 - 27.9.2019

6 kommenttia:

  1. Hienosti kirjoitettu juttu kaverista.�� Jaksuhalit täältä!

    VastaaPoista
  2. Lämmin osanottoni. Ciran sielukkuus kosketti myös minua ja koko koiraperhettäni. Cirassa asui sellaista viisautta, tilannetajua ja lempeyttä, etten ole koskaan ennen kohdannut mitään sellaista. Kiitos, kun tarjositte Ciralle hyvän elämän. Uskon, että sen sielu viihtyy kanssanne vielä pitkään ja se tervehtii teitä syystuulissa, syksyn ruskassa ja talven ensimmäisissä lumihiutaleissa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna! Olit mukana Ciran elämässä niin monessa. <3

      Poista
  3. Koiran kuolema on kova paikka. Tunnistan tuon hetken, kun avaa oven tai tekee jonkin rutiinin eikä sillä ole häntä heiluen ja valppaana jakajaa.
    Lämmin osanottoni. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja osanotosta. Luulin olleeni valmistautunut tähän, mutta niin vain tunteiden voimakkuus yllätti. Hyvää päivänjatkoa <3

      Poista