sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Mitä tarkoittaa seksuaalinen itsetunto?



Hyvä seksuaalinen itseluottamus tarkoittaa itsen hyväksymistä sekä kehollisesti että mielen tasolla. Se on itsensä tuntemista, omien rajojen kunnioitusta ja rehellisyyttä itseään kohtaan. Jos olet ammentanut oppisi pornosta, kuten useimmat meistä miehistä, käsityksesi seksistä saattaa olla vääristynyt. Tämä saattaa tarkoittaa, että myös seksuaalinen itsetuntosi voi olla vääristynyt.

Onneksi luet juuri nyt tätä blogia, sillä siitä päätellen olet tiedonhaluinen ja suhtaudut asiaan myönteisesti. Lisätään tähän vielä puhuminen. Näillä keinoilla ja asenteilla ei ole koskaan liian myöhäistä löytää omaa myönteistä seksuaalisuuttaan. 

"Emme kehtaa puhua seksistä ja seksuaalisuudesta, joten rakennamme oman käsityksemme siitä." 

Seksuaalisuus on meissä jo syntyessämme, se on luonnollinen osa meitä. Valitettavasti yhteiskuntamme historiassa siitä on tehty likaista ja syntistä. Emme kehtaa puhua seksistä ja seksuaalisuudesta, joten rakennamme oman käsityksemme siitä. 

Usein pohjalla ovat ne vääristyneet olettamukset esimerkiksi siitä, kuinka kauan yhdynnän pitäisi kestää tai kuinka usein on ”normaalia” harrastaa seksiä. Nämä ovat useimmin kysyttyjen kysymysten listalla kärkipäässä (jos joku niitä uskaltaa kysyä).  Jos itsetuntosi riittää ja olet riittävän tiedonhaluinen, etsit vastauksia alan kirjallisuudesta ja muista asiallisista tietolähteistä (kuten meiltä seksuaalineuvojilta).

Hyvän seksuaalisen itsetunnon omaava ihminen on avoin, leikillinen ja kykenee keskustelemaan kumppaninsa kanssa avoimesti seksistä ja siihen liittyvistä haasteista. Kun sinulla on hyvä seksuaalinen itsetunto, uskallat kysyä kumppaniltasi tukea seksiin liittyvissä kysymyksissä. Sinä tiedät rajasi ja kunnioitat niitä. Olet kuitenkin joustava ja rohkea kokeilemaan jotain uuttakin.

                                                           Kuvituskuva Bing


Kuinka vahvistaa seksuaalista itsetuntoa?

·        Lue ja tutki
Lue asiallisia tietolähteitä sekä tutki omaa seksuaalisuuttasi ja kehoasi.

·        Puhu
Etsi rohkeutta keskustella seksistä avoimesti ja ilman ennakkoluuloja. Hyvä kommunikaatio auttaa sinua tuntemaan itsesi ja kumppanisi paremmin.

·        Ole avoin
Ole avoin seksuaalisuudellesi, itsellesi sekä kumppanillesi. Jätä yletön järkeily pois ja heittäydy yhteiseen leikkiin.

·        Kehopositiivisuus
Arvosta itseäsi ja kehoasi. Olet kaunis!

Jos sinulla on seksuaalisuuteen, seksiin tai kehoosi liittyviä traumaattisia kokemuksia vaikkapa sairauden vuoksi, ota yhteyttä alan ammattilaisiin. Koskaan ei ole myöhäistä. Oikeastaan juuri nyt voisi olla oikein hyvä aika.

Uskallatko ottaa puheeksi? Kuinka ottaa puheeksi?

Minä olen Petri Sirén ja tämä on Miehen Mitta-blogi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti