lauantai 18. elokuuta 2018

Entä jos lennät?




Murehditko, huolehditko? Elätkö pelossa?
Pelossa, joka saa sinut lamaantumaan?

Pelossa, joka estää tekemästä asioita joihin sinulla olisi potentiaalia - jos vain olisi uskallusta?
Annamme pelon vaikuttaa tekemisiimme. Emme uskalla vaihtaa työpaikkaa, vaikka nykyinen olisi kuinka huono. Emme uskalla puhua tunteistamme avoimesti, koska häpeänpelko. Pelkäämme esiintyä, koska kasvojen menettämisen pelko. Emme uskalla erota huonosta parisuhteesta, koska tulevaisuus pelottaa.

Kuinka voimme saavuttaa tavoitteemme huolista huolimatta? Tärkeintä on tunnistaa ja tunnustaa itselleen, että nyt on tilanne päällä ja pelottaa. Tämän jälkeen asialle voi jopa tehdä jotain.

Vuonna 2014 hain virkavapaata virastani valtionhallinnossa. Esimies ei ollut halukas tätä myöntämään, joten houkuttelevaksi vaihtoehdoksi jäi irtisanoutuminen. Kymmenen vuoden pesti takuuvarmassa valtion virassa oli tullut tiensä päähän. Uhkakuvia loivat sekä työtoverit että oma pääni. Hyppääminen vakituisesta virasta vain reilun vuoden mittaiseen sijaisuuspätkään oli pelottavaa, vaikka kyseinen pätkätyö oli mitä hienointa. Mitä jos en löydä töitä sen jälkeen?

Nyt useamman vuoden jälkeen voin sanoa, ettei yksikään uhkakuvista toteutunut. Töitä on riittänyt ja olen tyytyväinen nykytilanteeseen. Pohdin ja varmistelin elämääni aivan turhan pelon kautta.

Kun tunnistat pelon, tunnistat tunteesi. Pelko on kuitenkin vain tunne. Sillä ei ole käsiä. Kun ymmärrät tämän, niin pelot menettävät voimansa sinuun. Kannattaa myös miettiä, mitä kaikkea pelkosi on sinulle aiheuttanut ja oletko jättänyt jotain tekemättä sen vuoksi.

Ratkaisukeskeisessä terapiassa käytetään menetelmää nimeltä ihmekysymys. Ihmekysymyksessä on oleellista, että kuvitteellisessa tilanteessa heräät aamulla ja huomaat ihmeen tapahtuneen. Mistä sen ensimmäisenä huomaat? Jos ihmekysymys ei tästä auennut, niin katso tämä: http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=ont00014

Kun tunnistat pelon tunteena voit miettiä asiaa ihmekysymyksen kautta. Mitä jos sinua ei pelottaisi lainkaan? Jos ihme olisikin se, että pelko häviäisi? Mitä saisit aikaan, mitä tekisit ensimmäisenä? Minkälainen olisi todellinen sinä?
Eikö olisi hienoa?

Ensimmäisen askeleen ottaminen on vaikein, mutta kun sen olet ottanut, olet jo oikealla polulla. Peloista kannattaa myös puhua ääneen läheisille ja itselle. 

Muutama vinkki:

  •       Kaikki lähtee tunnistamisesta ja tiedostamisesta.
  •       Näe itsesi voimakkaana ja rohkeana
  •      Älä syytä itseäsi
  •      Visioi ja nimeä ihmeesi
  •      Voit valita, elätkö pelostasi vai itsestäsi käsin.


Mikä on sinun mielestäsi miehen mitta? 
Pystytkö tunnustamaan pelkosi?

Minä olen Petri Sirén ja tämä on Miehen Mitta -blogi

There is freedom waiting for you
on the breezes of the sky
and you ask, "What if I fall?"
Oh, but my darling,
what if you fly?

- Erin Hanson

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti