tiistai 25. elokuuta 2020

Elämäni miehille

 

 

On kaunis ja autereinen iltapäivä. Hienoinen tuuli narisuttaa mäntyjä toisiaan vasten. Orava kiipeää puussa ja kaarnaa leijailee alas maahan. On hiljaista ja rauhallista, niin kuin usein hautausmaalla on. Seison mietteissäni haudan äärellä. Valkoinen puuristi haudalla ja nimi siinä. Ei syntymä- eikä kuolinaikaa. Tässä hän siis lepää. Isä.

Olisiko elämäni ollut toisenlainen, jos sinä olisit ollut siinä mukana? Olit nuori mies kuollessasi. Et tainnut tietää minusta juuri mitään. Ehkä sen, että olen olemassa.

Lempeä tuuli puhaltaa ajatukset pois. Siivoan hiukan ristiä ja istutan keltaisen krysanteemin haudalle. Kun kaivan kukalle paikkaa, mullan alta löytyy vanha kukkaruukku. On täällä joku muukin käynyt, hyvä että et ole unohdettu, ajattelen. Krysanteemi näyttää oudolta puisten ristien joukossa. Vain muutamalla haudalla on kukkia. Täällä taitaa levätä monta unohdettua.

Ajatukset palaavat aamupäivään ja vierailuun paikallisessa kirjastossa. Vanhaan lehtiartikkeliin, joka sieltä löytyi. ”Mies sai surmansa tulipalossa Alakaupungissa”, kertoi otsikko. Artikkelissa kuvattiin tarkkaan tapahtumien kulkua ja haastateltiin naapureita. Nykypäivänä ei näin kirjoitettaisi. Yksilön suoja nimittäin. Lehden etusivulla oli kuva onnettomuuspaikalta. Kuvassa oli lakanalla peitetty vainaja.

Lehtijutusta selvisi onnettomuuspaikan tarkka osoite. Tuntui todella kummalliselta vierailla siellä, missä isäni vietti viimeiset hetkensä. Onneksi löytyi avulias asukas, joka esitteli huoneiston, jonne isän maallinen vaellus on päättynyt. Tuolloin oli ollut kaunis kesäpäivä, niin kuin tänäänkin, kirkasta pussissa ja työvuoro päättynyt satamassa. Vaimo oli lähtenyt muutamaa viikkoa aiemmin. Mitä suomalainen mies tekee tällaisella hetkellä? Tarttuu pulloon, alkaa repiä märkää, dokata, ryypätä, niin kuin nykyään sanotaan. Tapahtumien kulku etenee kohti traagista loppuaan.


                                                    Kuvituskuva Googlesta

Tämä mies siis oli isäni. En tavannut häntä koskaan. Pitäisi kai olla surullinen tai katkera, mutta siihen en pysty. En saanut rahaa tai maallista mammonaa perinnöksi, en sitä ole osannut kaivata, mutta sain sinulta elämän, siskon ja veljen. Se on enemmän kuin mikään muu perintö. Elämä on ollut hyvä.

Paras oppi, jonka te, isäni ja kasvatti-isäni olette minulle antaneet, on se, että viinan kanssa ei pidä leikkiä eikä lotrata. Molemmat miehet menehtyivät alkoholiin. Toinen tapaturmaisesti, toinen sairastaen. Tämä on uponnut syvälle sieluuni. Voin vain kiittää teitä tästä opetuksesta, vaikka teiltä se on vienyt kaikkein arvokkaimman, hengen.

Levätkää rauhassa, elämäni miehet. Katkaisen tämän ketjun.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti